Co to jest?

Panzerotti są tak włoskie, że nie ma prawdziwego tłumaczenia na Polski, dlatego my mamy naszą nazwę “Pancerotti”.

Są one przygotowywane z ciasta podobnego do pizzy i nadziewane pomidorami i mozzarellą (w naszej wersji przede wszystkim oferujemy klasyczne pizzowe smaki), zamknięte w kształcie półksiężyca, a następnie smażone w głębokim tłuszczu na złoty kolor lub pieczone w piecu. Rozkosz dla podniebienia, któremu trudno się oprzeć… jedno prowadzi do drugiego.

Wywodzą się z chłopskiej tradycji Apulii, w szczególności z Bari (pięknego średniowiecznego miasta portowego). Są przykładem tego, jak z kilku prostych składników można przygotować apetyczną potrawę.

Często mylimy panzerotti i calzoni, a tak naprawdę jest różnica: panzerotti są mniejsze niż calzone i zwykle smażone, chociaż można przygotować je również w piecu. Przepis z pomidorami i mozzarellą to klasyka, ale Panzerotti są bardzo wszechstronne i oferujemy je kilkunastu kombinacjach, w tym słodkie opcje, takie jak krówki z bananem, nutella , ptasie mleczko!